Simți că ai ajuns într-o situație fără ieșire? Citește aceste rânduri!

Nu poate exista doar mișcarea ascendentă. Chiar dacă ai intenții serioase să obţii ceva important, atunci neapărat cazi într-o “groapă”.

La început, indiferent ce faci, simți o mare creștere emoțională. Sport, engleză, relații, în special afaceri. Vezi doar lucrurile bune şi nu observi nimic rău. Însă dacă mergi mai departe, atunci așteptările mari nu vor coincide cu realitatea. Te așteaptă o dezamăgire dură. Majoritatea pasagerilor coboară deja la această staţie.

Ce urmează după? După, viaţa îţi dă o lovitură de control şi de regulă e tot mai rău şi mai rău. La aşa ceva cu siguranță nu te așteptai. La această stație coboară încă 80% din pasagerii care au mai rămas.

Viaţa ne testează la duritate.

Apoi vine cea mai insidioasă etapă – lipsa progresului. Această etapă o recunosc foarte ușor sportivii. Dacă la prima etapă progresul era evident, acum aceleași acțiuni te lasă la același nivel. Viaţa ne testează la răbdare.

Când în sfârșit lecțiile vor fi însușite, când ţi-ai ales drumul corect, atunci inevitabil vine creșterea. Iar această fericire nu poate fi comparată cu nimic. Creșterea se poate întâmpla rapid sau se poate amâna pe mai mulți ani. Depinde cât de repede te poți schimba pentru a face concluzii, a recunoaște greșelile și a-ţi învăța lecțiile.

“Groapa” – este un filtru social

Sunt problemele ce apar inevitabil în calea fiecăruia care a ales să nu rămână mediocru. “Groapa” – e ciocnirea propriei imagini inadecvate cu realitatea. Ea şi nu altceva, este cauza inegalității puternice în realizările umane.

Ce înseamnă să fii inadecvat?

Când spun că cineva este inadecvat, nu am în vedere faptul că acesta atacă oamenii sau face desene cu salivă. Toți suntem inadecvați. Inadecvat – este atunci când nu eşti pregătit să accepți ceva neașteptat. Şi problema neașteptată și succesul neașteptat – acestea sunt două aspecte ale inadecvării. V-ați gândit că banii vor veni repede, iar ei s-au reținut timp de șase luni. Sau poate te-ai gândit că, de îndată ce ai pus pe internet cartea de vizită, vei fi asaltat de apeluri. Te-ai gândit să faci ceva fără contract și te-au înșelat. Acest lucru înseamnă, că în aceste chestiuni ai fost inadecvat.

Chiar nu vreau să scriu a suta oară fraza veche a lui Friedrich Nietzsche, dar nu am de ales: “Ceea ce nu ne omoară, ne face mai puternici”.

Ce să faci?

În primul rând, să înțelegi că dacă ești prins într-o situație dificilă, atunci ai fost pedepsit pentru inadecvare. Nu ai prevăzut şi ai comis ceea ce te-a adus în acest punct. De fapt, nimeni în afară de tine nu este vinovat. Deși e foarte greu să recunoști acest lucru. Însă trebuie să recunoști. Pentru că altfel situația se va înrăutăți.

Serios, e necesar să-ţi scoți coroana de pe cap, să accepți că aşa cum vezi tu lucrurile poate fi greșit și să te deschizi semnalelor din exterior.

Cere ajutor. Cere sfatul. Neapărat întâlnește-te cu cei care au fost în situații dificile. Credeți-mă, ei te înțeleg foarte bine şi știu ce să facă.

Nu ar trebui să te învinovățești.

Niciodată nu ai fi ajuns în situații dificile, dacă nu a fi făcut nimic. Ai ales să crești, prin urmare, opțiunea “groapă” este obligatorie. “Groapa” – este modul cel mai rapid, dar şi foarte stresant de a te corecta în drumul spre ţel. Pe moment se simte foarte greu, însă apoi îți dai seama că era necesar. Pentru că comportamentul într-o situație dificilă este o logică diferită de comportamentul când totul este normal.

Citeste si:

Urmează aceste 10 Reguli de Aur, atunci când comunici cu oamenii dificili!

1. Înainte de orice contact e nevoie să te pregătești (să te setezi).

Ia o poziţie stabilă – așază-te sau ridică-te, astfel încât să simți un echilibru, un suport. Vorbește dintr-o poziție adultă – doar ceea de ce eşti sigur și ce este important pentru tine.

Dacă există probabilitatea că vei fi provocat emoţional – găsește un punct între ochi sau un detaliu pe îmbrăcăminte, care vor simboliza pentru tine stabilitate și echilibru.

2. Începând o discuție dificilă cu cineva apropiat, spune-ţi cu voce sau în sine: “Încep să vorbesc cu tine pentru a rămâne în contact, pentru a fi cu tine și nu pentru a ne certa”.

Ţine minte că dialogul nu este pentru a câștiga bătălia, ci pentru a sincroniza pozițiile. Atunci când te afli în contact cu un copil, stai la nivelul ochilor, atinge-i corpul. La sfârșitul unei discuții dificile, neapărat spune-i: “Eu sunt cu tine”.

3. Oamenii din jurul nostru au dreptul să nu ne creadă, să nu ne iubească, să nu ne înțeleagă și să nu fie de acord cu noi.

Adevărul este subiectiv. Caută în dialog sensul unificator inițial, ceea ce se află în spatele cuvintelor. Acest lucru poate fi făcut numai dacă eşti calm.

4. Toată lumea are dreptul la imperfecțiune, greșeli, erori – dar asta nu anulează respectul faţă de interlocutor.

Amintește-ţi că şi tu poţi greși, permite-ţi să înveți. Respectul interlocutorului şi adversarului față de noi, începe cu respectul față de noi înșine.

5. Fiecare dintre noi are limbajul şi viteza sa de reacţie

Cele spuse şi auzite se “cern” prin experiența și percepția noastră subiectivă și dispar când traducem cuvintele auzite în limba noastră. Nu-ţi fie teamă să mai întrebi odată.

6. Proiectăm gândurile, sentimentele, dorințele nemanifestate asupra interlocutorului și alţii le proiectează asupra noastră.

Învață să distingi aceste proiecții și să nu le permiți să-ţi influențeze valoarea de sine.

7. Imediat îi înțelegem pe cei cu care trăim la aceaşi frecvenţă.

Vorbește într-un limbaj ușor de înțeles, dar nu reduce “frecvența”. Ridică-te la nivelul unui interlocutor mai plin de viață și nu coborî la nivelul celui care încearcă să te provoace la “coborâre”.

8. Cu oamenii agresivi, trebuie să înveți să pleci la timp din contactul agresiv.

Acești oameni se ascund după fraze comune şi pronumele “noi”, găsesc cele mai vulnerabile părţi.

Atunci când comunici cu oamenii pasiv-agresivi – ei preferă să vorbească pe la spate – încercă să pui în discuție accente semantice. După contacte dificile este nevoie de odihnă, de reîncărcare.

9. Vorbind cu omul, adresează-te la partea lui “superioară”.

Construiește dialogul din “maturitatea” ta cu “maturitatea” lui. Acest apel la “potențialul superior” ajută la atingerea unui nivel fără traume, evaluări, provocări și reacții stereotipice.

10. Este important să poţi încheia dialogul – “mulțumesc”, “la revedere” şi alte cuvinte care sună sincer, sunt binevenite în acest moment.

Analizează dialogurile din trecut, încearcă să înveți din ele. O persoană încrezătoare vorbește calm despre ceea ce simte, ce așteptări are, mulțumește pentru contact și dialog, știe să accepte un compliment și să spună un compliment.

sursa: relatii.net

loading...